search
close-icon
Datacentra
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise en middelen
Over Ons
Language
Login
search
globe-iconNL (NL)
Neem contact met ons op
banner
Artikel

Wat is datacentermanagement? Wat is DCIM?

Inleiding tot datacenterbeheer

Datacenters vormen een cruciaal onderdeel van de infrastructuur van bedrijfstechnologie, of het nu gaat om een ​​on-premise serverruimte of aan de "edge", gevirtualiseerd, in een colocatiecampus. Het belang van het beheer van deze essentiële hulpbron kan niet genoeg worden benadrukt, aangezien problemen de dagelijkse gang van zaken van essentiële zakelijke diensten ernstig kunnen verstoren, wat enorme inkomsten- en tijdsverliezen kan veroorzaken. Het beheer van Datacenters wordt meestal uitgevoerd door een team of een enkele datacentermanager wiens verantwoordelijkheid het is om alles op volle capaciteit te laten draaien en te optimaliseren, zodat het personeel toegang heeft tot bedrijfskritische workloads en cloudtoegangsoplossingen.

Wat is datacenterbeheer?

Datacenterbeheer kan worden gedefinieerd als het toezicht houden op een reeks processen, services en applicaties met betrekking tot Datacenters. Dit omvat de overweging van het omgaan met grote hoeveelheden apparatuur, software en gegevens, evenals onderhoud en beveiliging.

De belangrijkste verantwoordelijkheden in datacenterbeheer zijn onder meer:
  • Onderhoud van datacenterhardware en -software, inclusief updates en installatie
  • Connectiviteitsoplossingen voor externe derde partijen met behulp van internetserviceproviders en netwerkserviceproviders
  • Beheer van gegevens- en applicatieopslag, -stroom en -distributie
  • Planning en uitvoering van een robuuste back-upmethodiek
  • Noodherstel en continuïteitsplanning
  • Dagelijkse technische ondersteuning (in sommige gevallen extra noodondersteuning buiten kantooruren)
Wat is DCIM (Data Center Infrastructure Management)?

Data Center Infrastructure Management is de centralisatie van datacenterbeheerprocessen met behulp van gespecialiseerde tools, waaronder sensoren, hardware en software. Met deze tools kunnen de vele processen worden gestroomlijnd die ervoor zorgen dat Datacenters , gedeelde ruimtes en verdiepingen op de gewenste capaciteit blijven draaien. Beheerteams van datacenters kunnen de verzamelde en gepresenteerde gegevens in de software gebruiken om op intelligente wijze wijzigingen in het gebruik te plannen en te bewaken en om meerdere onafhankelijke systemen samen te brengen om een ​​real-time beeld te geven van de IT-infrastructuur, bandbreedteschaling per servercluster, servercapaciteit, en status van overeengekomen SLA's, bijvoorbeeld kamertemperatuur en responstijden voor onderhoud.

De meeste DCIM-software is ontworpen met ITIL-standaarden in het achterhoofd, wat betekent dat het het systemische raamwerk volgt dat is uiteengezet in de IT Infrastructure Library (ITIL) en de best practice demonstreert voor efficiënt IT-servicebeheer. DCIM-software op ondernemingsniveau kan datacenterbeheerders ook in staat stellen processen te automatiseren, zoals het controleren van drempels en het instellen van proactieve alarmen, ter vervanging van oudere tools zoals Excel om de datacentercapaciteit te maximaliseren.

DCIM bestaat uit gespecialiseerde tools en inzichten van een datacentermanager die samenwerkt om een ​​robuuste werkomgeving te garanderen waarin de prioriteiten van de IT-infrastructuur zijn afgestemd op de bedrijfsbehoeften:

  • Maximale uptime / beschikbaarheid
  • Minimale downtime/risico
  • Geschiktheid en efficiëntie van applicaties en diensten
  • Kosten-, contracten- en licentiebeheer
  • Softwaregedefinieerde software voor netwerkbeheer
  • Softwarebeheertools voor gevirtualiseerde machines
Nadelen van datacenterbeheer

Het beheer van een complexe IT-architectuur waarbij Datacenters betrokken zijn, kan operationele problemen met zich meebrengen, vooral in snel evoluerende agile omgevingen. Managers van datacenters moeten vaak verouderde apparatuur in overeenstemming brengen met veranderende vereisten, en toezicht houden op wijzigingen in systemen met beperkte controleprocessen.

Veelvoorkomende problemen met datacenterbeheer zijn onder andere:

  • Ervoor zorgen dat SLA's die van toepassing zijn op gegevensherstel, uptime, applicatie- en netwerkbeschikbaarheid worden nageleefd, zelfs als deze verschillen tussen applicaties.
  • Intern toezicht houden op de implementatie van nieuwe applicaties, producten en services in inconsistente architecturen en beleidsregels op iteratief snellere tijdschema's.
  • Beheer van IT-resources met betrekking tot stroom, fysieke en digitale capaciteit tegen 'beste kosten'.
  • Beheer van een ecosysteem van systemen, apparatuur en meerdere leveranciers met meerdere SLA's, contracten, licenties en garanties.
  • Het onderhouden van verouderde systemen en apparatuur, vaak zonder up-to-date monitoring en toezicht.
  • Pleiten voor best practice in build en efficiëntie, rechtvaardiging van kosten voor koeling en energiedichtheid.
Voordelen van datacenterbeheer

Datacenterbeheer kan een waardevol inzicht zijn voor veel bedrijven die intern digitale transformatie willen stimuleren. De voordelen van een volledig geoptimaliseerd beheerproces kunnen verdere efficiëntie mogelijk maken, verspilling voorkomen en de operationele flexibiliteit vergroten. Met de tools en oplossingen die bedrijven tegenwoordig ter beschikking staan, kunnen datacenterbeheerders de dagelijkse processen stroomlijnen, zodat ze plannen kunnen maken voor de toekomst.

Voordelen van een datacenterbeheersysteem zijn onder andere:

  • Definitie en identificatie van alle assets binnen het datacenter-ecosysteem.
  • Snellere uitrol van nieuwe apparatuur en processen.
  • Bouw relaties op met externe gebruikers om nieuwe services voor personeel mogelijk te maken.
  • Kostenbesparingen met cross-connect-services naar internet- en cloudserviceproviderknooppunten.
  • Krijg toegang tot communities binnen het datacenter om nieuwe inkomstenstromen en partnerschappen te vergroten.
  • Verhoogde operationele efficiëntie resulterend in verbeterde energie- en koelingskosten.
  • Onthulling van eerder onbenutte capaciteit.
  • Toekomstbestendig vermogen en het vermogen om vooruit te plannen voor groei in de toekomst.
Beheersysteem voor datacenters

Datacenterbeheersystemen kunnen worden gedefinieerd als tools waarmee managers een breed scala aan relevante gegevens kunnen verzamelen en bekijken om taken te stroomlijnen en te automatiseren. Met software op ondernemingsniveau kan het personeel verspilling, downtime en risico's verminderen. Deze tools reguleren algemene problemen met datacenterinfrastructuur: applicaties, stroom, apparatuur en netwerken.

Veelvoorkomende taken die mogelijk worden gemaakt door software voor datacenterbeheer zijn:

  • Gegevensverzameling: Sensoren en hardware, evenals software die informatie met betrekking tot capaciteit, stroomverbruik en operationele statussen doorgeeft aan meerdere locaties en apparatuur.
  • Analyse: de verzamelde gegevens worden gebruikt in berekeningen om gebruikstrends te informeren en ingestelde drempels te bewaken, met realtime waarschuwingen.
  • Tracking: Bewaking van belangrijke statistieken (bijv. PUE, bandbreedtegebruik, meerdere kantoorlocaties – WAN-services) binnen de IT-infrastructuur om deze af te stemmen op de bedrijfsdoelstellingen.
  • Automatisering: Workflow-beleidsbeheer met geïntegreerde tracking, wijzigingsregistratie en rapportage voor meer verantwoording.
  • Recovery & Continuity: Plannen en instellen van procedures met back-upserverlocaties, UPS-apparatuur en generatoren in geval van kritieke storing.
Datacenter operaties

Datacenteractiviteiten houden zich bezig met het updaten en onderhouden van apparatuur, licenties, garanties en contracten. Tools die speciaal voor dit doel zijn ontwikkeld, kunnen helpen bij het automatiseren van het bijwerken van procedures, het bijhouden van documentatie en het plannen van regelmatig onderhoud van apparatuur. Grotere ondernemingen kunnen het beheer van ondersteuningsverzoeken voor zowel intern als extern personeel, klanten en leveranciers vereisen. Datacenters vereisen vaak de aanwezigheid van oproepbare teams ter plaatse die verzoeken en alarmen buiten kantooruren afhandelen, maar er is een toenemende trend van 'lights out' datacenteroperaties. Dit systeem is gebaseerd op verminderde menselijke aanwezigheid ter plaatse, in plaats daarvan op bewaking op afstand, geautomatiseerde processen en gespecialiseerde software zoals Software Defined Networking - SDN.

Monitoring van datacenters

Monitoring van Datacenters verschuift naar een gecentraliseerd, geautomatiseerd model geïntegreerd met geavanceerde analyses en kunstmatige intelligentie (AI). De gespecialiseerde vaardigheden die nodig zijn voor het runnen en beheren van Datacenters , betekent dat sommige bedrijven op zoek zijn naar 'DCaaS', waarbij het bedrijf niet verantwoordelijk is voor het onderhoud of de kosten die gepaard gaan met het opschalen van capaciteit, zoals de opties die worden aangeboden bij off-premise colocatie . De apparatuur wordt verhuurd aan het bedrijf en het abonnement omvat monitoring op locatie of op afstand.

Cloud en de impact ervan op datacenterbeheer

Hosting in public of private cloud voegt complexiteit toe aan datacenterbeheer. Hybride IT-oplossingen met on-premise servers en meerdere verbindingen met cloudservices vereisen monitoring en beveiliging. Datacentermanagers zijn verantwoordelijk voor het consolideren van diensten die door cloudleveranciers worden geleverd om zakelijke belanghebbenden risicoborging te bieden. Colocatie kan voordelen bieden bij het stroomlijnen van meerdere private cloudverbindingen en een gemakkelijkere mogelijkheid om op te schalen zonder de complexiteit van het beheer van eigen activa, leveranciers en licenties. Andere voordelen zijn herwonnen controle over IT-infrastructuuractiva, met een toegewijd ondersteuningsteam om servers te beheren. Met colocatie gaan bedrijven een belangengemeenschap binnen die dienen om strategische verbindingen te creëren die alle betrokken partijen ten goede komen.

Datacenterbeheer omvat als discipline een breed scala aan essentiële services om de IT-infrastructuur afgestemd te houden op en te voorzien in de zakelijke behoeften. Met de ontwikkeling van technologie en AI worden steeds meer processen geautomatiseerd, waardoor de architectuur kan worden gediversifieerd en geoptimaliseerd. Terwijl bedrijven naar digitale transformatie streven, is het nog nooit zo belangrijk geweest om de balans op te maken van uw bedrijfsmiddelen en te zien hoe ze de toekomst mogelijk kunnen maken.

Bij Interxion London bieden we kerndatacenterservices in Londen op basis van operationele uitmuntendheid en efficiënt ontwerp, waardoor uw bedrijf de tools krijgt om een ​​doelgerichte IT-architectuur op te bouwen. Met de colocatie van Interxion London stellen we bedrijven in staat om verbinding te maken met interessante gemeenschappen en een flexibele, schaalbare hybride IT-infrastructuur op te bouwen om te groeien voor de toekomst.

Neem contact met ons op voor meer informatie!

Veelgestelde vragen
Wat is een Tier 1-datacenter?

Tier 1 Datacenters worden spottend 'magazijnen met kracht' genoemd, omdat de investering hierin meestal wordt gedreven door kosten en time-to-market. Het zijn meestal tactische keuzes voor bedrijven die ondersteuning nodig hebben die binnen hun budget past of voor bedrijven die niet afhankelijk zijn van real-time service-output.

Wat is een Tier 2-datacenter?
Wat is een Tier 3-datacenter?

Datacenters geclassificeerd als Tier 3 zijn het meest gebruikte type door bedrijven over de hele wereld. Tier 3-datacentervereisten omvatten alle voorgaande niveaus, maar voegen een laag betrouwbaarheid en levensvatbaarheid op lange termijn toe voor bedrijven die op zoek zijn naar jaarlijkse ondersteuning. Bedrijven gebruiken Tier 3-centra als strategische middelen, aangezien de infrastructuren waarvan ze deel uitmaken, verder gaan dan hun huidige IT-vereisten. Met strenge uptime-eisen, zijn ze ontworpen met meerdere paden voor koeling en stroom.

Wat is een Tier 4-datacenter?

Tier 4 is de hoogst mogelijke classificatie voor een datacenter en kost doorgaans twee keer zoveel om te bouwen als een Tier 3-centrum. Dit komt omdat elk apparaat in de faciliteit een back-up heeft die onafhankelijk wordt gevoed, met een naadloze overgang in geval van een storing. Dit datacenter van kaliber is gebouwd om geen enkel storingspunt te hebben, met meerdere stroom- en koelpaden naar apparatuur en meer dan één aansluiting op het elektriciteitsnet.

Wat is public en private cloud?

Het verschil tussen openbare cloud en private cloudinfrastructuur is wie de fysieke rekenbronnen bezit, beheert en onderhoudt.

Openbare cloudomgevingen bieden hun scala aan computerbronnen via internet aan. Hun servers bieden vaak middelen voor veel verschillende bedrijven. Ze worden doorgaans gehost in grote Datacenters en aangeboden door prominente openbare cloudproviders, zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) enz.

Private cloudinfrastructuur daarentegen is meestal on-premises, privé gehoste services die uitsluitend door één organisatie worden gebruikt. Ze worden over het algemeen achter bedrijfsfirewalls gehouden en zijn bestemd voor specifieke of specialistische workloads.

Wat is colocatie?

Colocatie is de weg vooruit voor bedrijven omdat het de fysieke locatie, koeling, stroom en beveiliging biedt, zodat u kunt overstappen op een toekomstbestendige flexibele IT-infrastructuur en uw wereldwijde voetafdruk kunt uitbreiden.

Wat betekent PUE?

Power Usage Effectiveness (PUE) is een uitstekende tool voor het benchmarken van het energieverbruik van datacenters in de loop van de tijd, waardoor bedrijven de resultaten van hun veranderingen en verbeteringen kunnen zien.

Tags