search
close-icon
Datacentra
PlatformDIGITAL®
Partners
Expertise en middelen
Over Ons
Language
Login
Neem contact met ons op
search
globe-iconNL (NL)
Neem contact met ons op
banner
Article

IT-modernisering: CapEx, OpEx, hybride cloud en datacenters

Auteurs: Rick Moore, Senior Director, Business Development and Rick Galietta, Director, Enterprise

IT-leiders worden geconfronteerd met een toenemende druk om solide voordelen te behalen uit een datagedreven organisatie. Die druk komt vaak voort uit zeer complexe data- en analytics-stacks in de hele onderneming.

Slimme leiders in de IT weten dat hun grootste uitdagingen liggen in:

  • Een steeds veranderend landschap op het gebied van dataregulering
  • Een explosie van een eindeloos aantal eindpunten, applicaties, serviceproviders (SP's) en gebruikers
  • De noodzaak om resultaten te behalen uit de meest data-afhankelijke delen van het bedrijf

Deze uitdagingen hebben vaak geleid tot meer complexiteit dan nodig is, en tot desorganisatie tussen cloud service providers, gebruikers, partners en oudere applicaties.

Voeg aan dit scenario de interne druk toe om toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) te integreren in de huidige IT-oplossingen. Bovendien brengt AI extra uitdagingen met zich mee, omdat het een unieke omgeving vereist die high-density workloads en krachtige compute aankan. Deze complexiteit maakt de weg naar effectief IT-budgetbeheer minder duidelijk.

Dit artikel is bedoeld om een ​​overzicht en overwegingen op hoog niveau te bieden voor het opnieuw ontwerpen van de data-infrastructuur, hybride IT- modellen en oplossingen voor financieel IT-beheer. Een duidelijke strategie die de implementatie van AI en hybride clouds mogelijk maakt, vereist een flexibeler, alomvattender plan voor het beheren van kapitaaluitgaven (CapEx) en operationele uitgaven (OpEx).

Best practices in AI-gebaseerde data-architectuur

Kapitaaluitgaven, of CapEx, verwijzen naar eenmalige investeringen die nodig zijn om activa te verwerven. Operationele uitgaven, of OpEx, zijn geld dat voortdurend wordt uitgegeven om een ​​bedrijf zijn activiteiten te laten uitvoeren.

Jarenlang hebben IT-leiders CapEx en OpEx bekeken door een cloud-computing-lens, waarbij CapEx werd gedefinieerd als de aankoop van servers en hardware, terwijl OpEx werd gekoppeld aan het kopen van capaciteit en naar behoefte op- of afschaalde.

Volgens 451 Research “willen bijna drie op de vijf organisaties (53%) die hun budgetten in 2024 verhogen, geld uitgeven aan generatieve AI.”¹ Naarmate algoritmen, trainingsmodellen en generatieve AI-toepassingen meer grip krijgen in ondernemingen, zullen IT-leiders op zoek gaan naar om CapEx en OpEx op meer innovatieve manieren te definiëren, beheren en budgetteren.

Een van de beste praktijken is om OpEx te beschouwen als een hulpmiddel, dat bedrijven de flexibiliteit geeft om afhankelijk van de vraag op of af te schalen. OpEx biedt een concurrentievoordeel voor mensen met een vooruitziende blik om gebruik te maken van hybride IT, door zich te concentreren op kerncompetenties in plaats van het inhuren van of vertrouwen op interne middelen om een ​​hybride cloud te beheren.

Omgekeerd moeten ondernemingen investeren in de juiste hardware terwijl strategieën rond AI en high-performance computing zich ontwikkelen en integreren in de dagelijkse workflows. Deze aandacht voor CapEx-budgettering en -investeringen zou bedrijven beter van pas komen als deze intern en onder leiding van ervaren IT-leiderschap zou blijven.

Dit brengt ons ertoe dieper in te gaan op moderne gebruiksscenario's voor CapEx en OpEx.

Maak gebruik van een gecombineerd CapEx- en OpEx-model om een ​​optimale hybride IT-omgeving te ontwikkelen

Als we naar IT-modernisering kijken vanuit een CapEx- versus OpEx-perspectief, zien we voordelen voor beide. Uiteindelijk ligt de ware kracht van het hybride investeringsmodel CapEx/OpEx in het creëren van een hybride IT-omgeving.

Moderne gebruiksscenario's voor CapEx zijn onder meer:

  • Het bundelen van bronnen in oudere, private cloud /on-premise datacenters
  • Hardware vernieuwen
  • Investering in bedrijfssoftware
  • Patenten en exclusieve gebruiksrechten op intellectueel eigendom

De komst van AI heeft bedrijven gedwongen om moeilijke kapitaalbeslissingen te nemen rond bestaande datacenters, waardoor de afschrijvingstijdlijnen in de war raken. Met de introductie van elke nieuwe halfgeleider die is ontworpen voor AI-workloads kan de waarde van oudere servers kelderen, omdat ze soms niet overweg kunnen met de toegenomen capaciteit die AI-halfgeleiders bieden.

Het wordt steeds onhoudbaarder om gelijke tred te houden met de snel evoluerende behoeften op het gebied van vermogensdichtheid en de koelingsvereisten om die energiebehoeften te koelen.

Het opwindende deel van de opkomende IT-modernisering is dat OpEx zorgt voor een doordachte, voorzichtige evaluatie van AI-toepassingen binnen een onderneming. Slimme, budgetbewuste organisaties gebruiken bijvoorbeeld colocatie als brug tussen oudere architecturen zoals on-prem en flexibele OpEx-architecturen zoals cloud computing. Ook hier is het voor de meeste ondernemingen moeilijk om gelijke tred te houden met de snel evoluerende GPU-architecturen die Gen AI en inferentiemodellen ondersteunen .

Laten we nu eens kijken hoe de hybride cloud organisaties positioneert om zich aan te passen aan opkomende risico's en complexe cloud-prijsstructuren.

Hybride cloud: hoe OpEx flexibiliteit creëert bij IT-modernisering

De behoefte aan zowel een flexibele public cloud als veilige private cloud -omgevingen geldt niet alleen voor sterk gereguleerde sectoren. Dankzij AI leggen steeds meer regels op het gebied van databeheer meer beperkingen op aan de plek waar bedrijven bepaalde vormen van data kunnen huisvesten. Hier bespreken we de voordelen en complexiteitsgebieden van de hybride cloud:

Voordelen van hybride cloud
  • Concurrentievoordeel van een architectuur die klaar is voor IT-modernisering
  • Maatwerkoplossingen voor complexe uitdagingen
  • Flexibiliteit om werklasten onder te brengen in de meest effectieve (kosten- en operationele) omgeving
  • De flexibiliteit om op of af te schalen, terwijl de stabiliteit en veiligheid van de meest gevoelige workloads van de onderneming behouden blijven
Complexe gebieden met hybride cloud:
  • Gestroomlijnde toewijzing van workloads
  • Coördinatie tussen omgevingen
  • Ontwikkeling van datasilo's
  • Het inhuren van speciaal personeel om de complexe kostenstructuur van hybride cloud te beheren

Als het met de bedoeling wordt gedaan, maakt de hybride cloud ruimte voor mondiale ondernemingen om geld te verplaatsen tussen systemen, apparaten, software en diensten naarmate de behoeften van de onderneming evolueren.

Vanuit een IT-budgetteringsperspectief voorspellen analisten en onderzoeksgroepen zoals Gartner een groei van 8% in de IT-uitgaven in 2024. Een groot deel van die uitgaven zal, zo verwacht Gartner, gaan naar IT-diensten en software.

Om IT-budgetscenario's te plannen, voorspellen en testen, wenden bedrijven zich ook tot colocatie om te profiteren van het beste van de hybride cloud.

Modernisering en colocatie van datacenters

Bij succesvolle IT-modernisering beheersen moderne IT-operaties de technologische workflows en workloads die hun primaire bedrijf dienen, terwijl ze het dagelijkse beheer van andere niet-kernaspecten aan specialisten overlaten. Dit geeft bedrijven een lagere CapEx-blootstelling en maakt tegelijkertijd middelen vrij voor strategisch gebruik van OpEx. Hier is een voorbeeld:

Een voorbeeld van gecoördineerde datacenters via colocatie krijgen we van een van onze brouwerijklanten. Het bedrijf nam de beslissing om de lokale omgeving af te sluiten en naar de cloud te verhuizen. Zoals bij elke grote operatie waren er veel bewegende delen en moesten sommige gegevens op fysieke hardware onder controle van de brouwerij blijven.

Het bedrijf besloot dat de beste optie was om een datacenter van Digital Realty te gebruiken om de overgang tussen on-premises/private cloud en public cloud te vergemakkelijken. Zo wilde de brouwerij tijdens de migratie naar de cloud bepalen welke workloads het beste geschikt waren voor een public cloud-omgeving. Via hun colocatie datacenterruimte kon het enkele workloads op de public cloud plaatsen en deze weer terughalen naar door de brouwerij beheerde hardware zodra de tests waren afgerond.

Dit bespaarde de brouwerij de hoge kosten voor het verplaatsen van de verkeerde workload naar de verkeerde omgeving. Het gaf de brouwerij ook een groot voordeel ten opzichte van concurrenten op de markt vanwege de hybride cloud -flexibiliteit die deze strategie opleverde.

Een geoptimaliseerde methodologie om agile IT-strategieën mogelijk te maken

In het artikel van vandaag hebben we het gehad over het combineren van CapEx- en OpEx-investeringen en het verspreiden van workloads over hybride cloudomgevingen en over wereldwijde locaties, terwijl we de controle behouden over data, cyberbeveiliging en interconnecties.

Om al deze bewegende delen samen te laten komen, biedt Digital Realty Pervasive Datacenter Architecture ( PDx® ) aan. Het is een geoptimaliseerde methodologie die honderden combinaties van productie- implementatie codificeert in een interconnectieve, gedecentraliseerde en flexibele data-architectuur.

De PDx® Blueprint omvat een privéworkshop, een ontwerpgids voor data-architectuur en een methodologie voor het implementeren van een gestroomlijnd datalandschap dat uw organisatie meer wendbaarheid biedt door meer kracht in uw data te ontsluiten. Lees meer door een e-mail te sturen naar workshop@us.digitalrealty.com met 'workshop' in de onderwerpregel.


¹ 451 Onderzoek, Data Insight: Genatieve AI kan een ommekeer in de IT-uitgaven veroorzaken in 2024, november 2023.

Tags